Do góry

Desery Przepis na:

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 560

Dodano:

Odsłon: 33329

Pięknie wyglądają i szybko z talerza znikają....

Składniki

  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Kwaśna śmietana - 1 szklanka ( 250 ml ) 18 %
  • Masło śmietankowe nie margaryna - 1 kostka
  • Galaretka - 2 sztuki o dowolnym smaku w zależności jaki chcemy kolor wafli
  • Wafle kwadratowe - 1 opakowanie 130 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuścić masło w rondelku, dodać cukier i mieszać do momentu zagotowania. Zmniejszyć gaz i dodać śmietanę cały czas energicznie mieszając. Wsypać galaretki i dalej mieszać aż się rozpuszczą. Gotową gorącą masą przekładać wafle.

  2. Gdy masa nam wypłynie z boków posmarowanych wafli zdejmujemy ją tępą stroną noża . Na koniec owijamy folią spożywczą, aluminiową i pakujemy do lodówki najlepiej na nockę. Gotowe kroimy na trójkąty lub klasycznie wg. uznania.

  3. Na zdjęciu użyłam galaretki cytrynowej, pomarańczowej, truskawkowej i agrestowej ale można dodać bardziej egzotyczne kolory jak np niebieski.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 12 grudnia 2016 Chodził za mną przepis na takie wafle, ale trafiłam na przepis z margaryną, i jakoś mnie zniechęciło. Ale twój muszę wypróbować. Dziękuję.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń