Do góry

Desery Przepis na:

Warkocz drożdżowy

Warkocz drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Warkocz drożdżowy"

Składniki

  • Na 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 11 dag cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli. Ponadto: 20 dag malin
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 3-4 łyżki mleka oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Do żółtek wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.

  2. Do przesianej mąki dodaj pozostałe mleko, zaczyn, sól, przestudzony tłuszcz oraz żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.

  3. Do umytych malin dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Środek posyp bułką tartą i rozłóż maliny. Oba boki natnij w paski i zakładaj je na przemian na nadzienie (niezbyt dokładnie, aby kawałki owoców były widoczne).

  4. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.

  5. Piecz 40 min w temp. 180°C. Do przesianego cukru pudru dodaj wodę lub sok z cytryny, wymieszaj. Wystudzone ciasto polej lukrem.

  6. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 280 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń