Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przekąska na każdą okazję. Polecam.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 210
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 210
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie warkoczy: Z ciasta wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy z niego pasek o szerokości 2,5-3 cm, długości 40 cm. Składamy go tak żeby powstały 2 końcówki po 20 cm. Do każdego warkocza będziemy zaplatać po 7 oliwek. Oliwki zaplatamy w paski ciasta na krzyż, końcówki pasków ściskamy palcami. Zaplatamy tak pozostałe warkocze. W ten sam sposób zaplatamy 2 warkocze z pokrojonymi w kawałki parówkami. Zaplecione warkocze umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdy warkocz jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Smacznego!!!