Do góry

Dania główne Przepis na:

Warstwowa zapiekanka z dynią i schabem

Warstwowa zapiekanka z dynią i schabem

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 407

Dodano:

Odsłon: 259

Kiedy jest sezon na dynię zawsze staram się przygotować coś nowego.

Składniki

  • 500 g schabu
  • Dynia piżmowa
  • Ryż (u mnie szklanka)
  • Koperek
  • Pieczarki 200 g
  • Suszona papryka
  • sól,
  • Pieprz cayenne
  • Suszony czosnek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować odrobiną oliwy. Wysypać warstwę ryżu ( u mnie szklanka). Posypać solą.

    Na to usypać warstwę koperku

  2. Schab pokroić na kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. wszystko wymieszać. Ułożyć kawałki na koperku.

  3. Dynię pokroić w kostkę i ułożyć warstwę na mięsie.

    Następnie pieczarki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu naszej zapiekanki.

    Dodaję 2 szklanki wody. (na szklankę ryżu 2 szklanki wody)

    Zapiekankę polać z wierzchu odrobiną oliwy.

  4. Zapiekankę przykryć folią i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

    Piec 20-30 minut. Podawać
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń