Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warstwowiec z dwoma kremami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Połam 25 dag czekolady na kawałeczki, wrzuć je do garnka. Dodaj cukier oraz masło. Podgrzewaj, aż stopią się i dobrze połączą. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Mąkę wymieszaj z 1 łyżką kakao i migdałami. Dodaj żółtka. Następnie dolej gorącą czekoladę z masłem. Wymieszaj. Na koniec do ciasta domieszaj małymi porcjami pianę z białek.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto studź w foremce przez 30 minut, potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystygnięcia.Truskawki umyj, oczyść, połowę owoców pokrój w kosteczkę.
Wymieszaj 35 dag twarogu z cukrem waniliowym oraz łyżką cukru pudru. Dodaj kosteczki truskawek. Ciasto rozetnij na dwa placki, przełóż je kremem waniliowym z truskawkami. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Resztę czekolady stop w gorącej kąpieli wodnej, studź 15 minut. Pozostały twaróg utrzyj mikserem z 1 łyżką kakao oraz resztą cukru pudru. Wlej stopioną czekoladę i dobrze zmiksuj. Ciasto posmaruj kremem czekoladowym. Schładzaj 2 godziny. Wierzch gotowego ciasta oprósz pozostałym kakao. Resztę truskawek potnij na połówki i udekoruj nimi ciasto tuż przed podaniem.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie (w sumie) 2 godziny i 30 minut. 1 porcja ok. 630 kcal.Źródło: Tina