Do góry

Przekąski Przepis na:

Warzywne koperty

Warzywne koperty

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 6276

Koperty są rewelacyjnym dodatkiem do barszczu. Jeśli zostaną z obiadu - można je zjeść na zimno na kolację.

Składniki

  • jajko
  • 40 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu
  • kostka margaryny
  • sól do smaku
  • duża cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • duża marchewka
  • pół puszki groszku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 15 dag sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do blachy
  • jajko do posmarowania przed pieczeniem
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na oleju podsmażamy kolejno: pieczarki, cebulę, po czym po dłuższej chwili dodajemy marchewkę. Gotowy farsz doprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy do wystygnięcia. Żółty ser ścieramy i dodajemy z kukurydzą do zimnego farszu. Całość mieszamy.

  2. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg rozgniatamy widelcem z mąką. Wlewamy wystudzoną margarynę. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto - możliwie jak najgładsze. Odstawiamy na minutę, po czym rozwałkowujemy i kroimy w spore kwadraty.

  3. Na kwadraty nakładamy farsz. Rogi składamy do środka, by utworzyć kształt koperty. Jeżeli ciasto nie chce trzymać się na górze - wbijamy wykałaczkę.

  4. Na blasze rozsmarowujemy olej (możemy upiec koperty na specjalnym papierze). Układamy koperty. Każdą smarujemy jajkiem. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 października 2012 Bardzo ciekawy przepis - koniecznie do spróbowania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń