Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne kotleciki

Warzywne kotleciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1978

Dodano:

Odsłon: 7457

Pyszne kotleciki z kalafiora pieczone w piekarniku.

Składniki

  • 300 g kalafiora ( można wziąc mrożonkę)
  • 2 jajka
  • 4 duże różyczki brokułów
  • 3 łyżki pietruszki
  • 2 łyżki utartego sera: parmeza, gouda
  • 5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka oleju z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafiora myjemy, czyścimy i gotujemy około 5 minut w posolonej wodzie, aż bedzie miękki, ale nie gotujmy zbyt długo, żeby się nie rozgotował za mocno. Kalafiora dobrze odsączamy i rozgniatamy widelcem. Twardsze kawałki tniemy nożem na małą kosteczkę. Podobnie przygotowujemy brokuły. Mieszamy razem w miseczce.

  2. Pietruszkę drobno kroimy, dodajemy do ugniecionych brokułów i kalafiora. Dodajemy jajka, utarty ser, tartą bułkę, mieszamy razem i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatałową.

  3. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a później bierzemy na rękę trochę więcej niż stołowa łyżka masy i formujemy owalne kotleciki. Zwykłą prostokatną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na to kotleciki. Każdy kotlecik smarujemy olejem z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni około 20 minut. Po 10 minutach kotleciki obracamy.

  4. Upieczone kotleciki bardzo dobrze smakują z surówką z ogórka lub marchewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dephobia 02 maja 2018 Kotleciki wyglądają przepysznie :) Niestety nie mam piekarnika, czy ktoś już próbował je delikatnie obsmażyć? Boję się że się rozpadną

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 13 grudnia 2017 Ale pysznie i zdrowo. Pięknie pokazane przy tym.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 Kalafior, brokuł, ser - idealne połączenie :)
Takie kotleciki są pyszne, bo nie samym mięchem człowiek żyje, nawet, jak jest się lwem, a też i skorpiony w domu ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń