Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne leczo z klopsikami.

Warzywne leczo z klopsikami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1405 Ocena: 17958

Dodano:

Odsłon: 3053

Warzywne leczo z klopsikami podane z ryżem lub świeżym pieczywem.

Składniki

  • Papryka czerwona 2 szt.
  • młoda cukinia 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pomidory lima 7 szt.
  • Pieczarki 50 dag
  • pietruszka z natką 3 szt.
  • marchew 3 szt.
  • seler naciowy 8 łodyg
  • Mięso mielone 80 dag
  • czosnek 2 zęby
  • jajko kurze 1 szt.
  • woda 250 ml
  • Przyprawy:
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielski 4 szt.
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • sól do smaku
  • tłuszcz do podsmażenia papryki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i osuszone kroimy w kawałki, taką większą kostkę. Natkę pietruszki drobno kroimy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone pieczarki, marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości pieczarek.

  2. W między czasie z mielonego mięsa formujemy klopsiki, podsmażamy je na patelni wraz z cebulą. Podsmażone wraz z cebulą klopsiki dodajemy do garnka, po 10 minutach dodajemy pozostałe pokrojone warzywa.

  3. Całość dusimy około 30 minut, doprawiamy do smaku.

  4. Gotowe leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń