Do góry

Zupy Przepis na:

Warzywny krupnik

Warzywny krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8754

Dodano:

Odsłon: 5628

Krupnik nie istnieje dla mnie bez dużej ilości warzyw. Bez nich jest mdły i niesmaczny - taki koszmar dzieciństwa wielu z nas:) Dziś przedstawiam krupnik warzywny, z mnóstwem zieleniny. Bez ziemniaków, ale można je dodać razem z kaszą, na 15 minut przez końcem gotowania.

Składniki

  • 150g żeberek wieprzowych
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 200-300 g brokuła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.

  2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 15 minut.

  3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń