Dania główne Przepis na:
Wątróbka z drobiu z winem

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22176
Dodano: 04.03.2009
Odsłon: 5605
Składniki
- wątróbka drobiowa, 50 dag
- mąka, 4 dag
- tłuszcz do smażenia
- cebula, 20 dag
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- czosnek do smaku
- kasza jęczmienna, 1,5 szklanki
- ogórki kiszone, 3
- pomidory, 2
- biała cebula
- po łyżce oliwy i octu winnego
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wątróbkę opłukać, obrać z błon. Większe kawałki pokroić na połówki. Mięso oprószyć pieprzem i mąką. Zrumienić na rozgrzynym tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i usmażyć na małej ilości tłuszczu.
-
Dodać do wątróbki. Zalać winem. Dodać sól, pieprz i czosnek. Dusić kilka minut. Kaszę ugotować na sypko. Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory w półplasterki. Cebulę pociąć w piórka.
-
Wymieszać przygotowane warzywa. Skropić, oliwą i octem winnym. Przyprawić solą i pieprzem. Wątróbkę podać z kaszą i surówką.
Komentarze do przepisu (0)