Do góry

Przekąski Przepis na:

Wędzony boczek

Wędzony boczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 1377

Dodano:

Odsłon: 4125

W naszym domu nie ma świąt bez smacznych, aromatycznych wyrobów wędliniarskich. Wszyscy na nie czekamy i z ogromną przyjemnością zajadamy.

Składniki

  • 5 kg surowego boczku bez skóry
  • Solanka:
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka peklosoli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i natrzeć boczki z każdej strony.
    Ułożyć ciasno w kamiennym garnku warstwami, przekładając listkami i zielem.
    Nakryć lnianą ściereczką i wynieść w chłodne miejsce na 3 dni.
    Czwartego dnia boczki umyć pod bieżącą wodą i ponownie ułożyć w garnku. Zalać dziesięcioma litrami świeżej wody na 6 godzin.
    Jeżeli chcemy by boczek był łagodniejszy w smaku, wodę zmieniamy dwa razy. Ale nie ma potrzeby.
    Po osuszeniu -wędzimy 3 godziny dymem z drzew owocowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 21 grudnia 2018 Uwielbiam domowy boczek, bo przynajmniej wytapia się a nie gotuje jak te kupne. Własnie wczoraj wędziłam - również boczek. Ja kiedyś też robiłam w solance, ale wychodziły blade. Od pewnego czasu robię peklując na sucho (moja porada PEKLOWANIE NA SUCHO WĘDLIN I BOCZKU). Wychodzi ładnie różowy, choć nacieram tylko jedną warstwą peklosoli, pozostałe warstwy to mieszanka soli i papryki. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń