Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet ze skórą z kaczki, wędzony w garnku, na zrębkach olchy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Wymyty, osuszony filet łącznie ze skórą dobrze nacieramy w środku solą peklową,
Zewnętrzną skórę nacieramy zwykłą warzoną solą.
Nasolony filet składamy skórą na wierzch, umieszczamy w pojemniku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po 48 godzinach filet płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy przyprawą do kaczki, składamy skórą na zewnątrz.
Moczymy w ciepłej, osolonej wodzie, osłonkę białkową. Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.
Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak szynkę.
Parzymy w temperaturze 90 stopni Celsjusza 10 minut, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut. Po procesie parzenia wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy na zrębkach olchy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Uwędzony filet studzimy powieszony na kiju. Ostudzony filet wkładamy do lodówki żeby mięsko się do pracowało.
Smacznego!!!