Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzony wieprzowy schab bez kości.

Wędzony wieprzowy schab bez kości.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1342 Ocena: 16381

Dodano:

Odsłon: 5266

Wędzony domowym sposobem w garnku, schab wieprzowy bez kości.

Składniki

  • schab bez kości, błon i narostów 1,3 kg
  • przędza wędliniarska
  • Solanka:
  • peklosól 90 g
  • woda 1 litr
  • cukier 10 g
  • liście laurowe 4-5 szt. połamane
  • ziele angielskie 10 szt.
  • czosnek 6-8 ząbków nie obierane, pokrojone
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    250 ml wody, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek umieszczamy w małym garnczku i doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie kończymy gotowanie i studzimy. W pozostałej zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i peklosól, dodajemy przecedzony zimny wywar z przypraw, mieszamy. Solanka jest gotowa.

  2. Peklowanie:

    Do pojemniczka z atestem wkładamy wcześniej przygotowane mięso. Ułożone mięso zalewamy zimną solanką. Dużą igłą (szprycą) nakłuwamy kawałki mięsa z każdej strony. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  3. Osuszanie:

    Po procesie peklowania płuczemy mięso z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju. Dodatkowo osuszamy wentylatorem, dając nadmuch po 1 godzinie z obu stron mięsa. Kawałki mięsa po nadmuchu wentylatorem wisiały w temperaturze pokojowej przez noc.

  4. Wędzenie:

    Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny, na zrębkach olcha/buk.

  5. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 08 listopada 2018 Domowe wędliny są najzdrowsze i najlepsze. Sama wędzę już 3 lata. Moja rodzina chce jeść tylko domowe wędliny i kiełbasy. Proponuje wędzić schab w niższej temperaturze np. 40 st.C. Ja tak robię, ale wędzę ok. 2,5-3 godz. a potem parzę. Wychodzi przepyszna i soczysta polędwica sopocka. Kiedyś schab wędziłam tak jak ty, czyli w 60 st.C i wychodził zbity i suchy. Generalnie schab to suche i bez tłuszczu mięso. Ale smaczne. Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 listopada 2018 podziwiam Mariolu Twoje wyroby,jesteś mistrzynią:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 listopada 2018 jak zawsze perfekcyjny przepis,super wędlinka:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń