Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie, bezglutenowe ciasto kokosowe

Wegańskie, bezglutenowe ciasto kokosowe

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1289

Dodano: 21.11.2017

Odsłon: 16121

Jakiś czas temu dopadło mnie przeziębienie. Jako że choruję bardzo rzadko, raz na kilka lat, to zwykle bardzo mnie to męczy. Wraz z przeziębieniem naszła mnie chęć na zupełnie inne ciasto. Ciasto, jakiego nigdy jeszcze nie robiłam. Ponieważ od jakiegoś czasu korciło mnie właśnie ciasto wegańskie - padło na takie. Okazało się, że ciasto bez mąki pszennej, bez mleka i bez jajek może być smaczne, a wyglądem i konsystencją nie przypominać podeszwy od glana (czego się nieco obawiałam). Przepis podpatrzyłam na kwestii smaku, ale nieco zwiększyłam proporcje, by ilość ciasta odpowiadała tortownicy 22cm. Przypomina trochę ciasto piaskowe.

Składniki

  • 300g mąki (ja użyłam ziemniaczanej, ale może być z dodatkiem kukurydzianej, ryżowej czy innej bezglutenowej)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki karobu (kakao ani czekolady nie używam z powodu alergii)
  • (opcjonalnie) polewa: 50g czekolady + 3 łyżki mleka kokosowego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku, żeby się rozpuściło.

  2. Do miski wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy je łyżką.
    Dodajemy mleko kokosowe i starannie mieszamy.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

  3. Do tortownicy wlewamy 2/3 ciasta, a do pozostałej w misce części dodajemy karob i mieszamy.

  4. Wykładamy na pozostałe ciasto.
    Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka - powinno to być jakieś 50 minut, ale każdy piekarnik piecze po swojemu, więc po prostu trzeba pilnować..
    Wbrew pozorom wyrasta w miarę nieźle :)

    Jeśli chcemy, przygotowujemy polewę z czekolady i mleka kokosowego, którą rozprowadzamy po ostudzonym cieście.
    Ja tam posypałam cukrem pudrem i też było fajnie :)

    Ciasto naprawdę smaczne, słodkie, kruche i wyjątkowo delikatne. Mojej córci bardzo smakowało, zresztą nie tylko jej - ciasto zniknęło naprawdę szybko :)




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Revna 15 czerwca Ciasto wydaje się dość proste i łatwe a mi wyszło zbite i sypkie ; p ale smaczne :) to może być wina mąki? uzylam 100g ryzowej, 100g kukurydzianej i 100g ziemniaczanej :P pozdrawiam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 grudnia 2017 Fajne ciacho :) wegańskie ciasta są bardzo smaczne no i zdrowsze :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gioia 20 grudnia 2017 Witam , jakie mleko kokosowe? czy mozna uzyc tego napoju kokosowego alpro?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 listopada 2017 Fajne ciacho, w sam raz na takie małe co nieco po kolacji :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń