Do góry

Zupy Przepis na:

Wegetariańska ostra zupa z papryką, kiszoną kapustą i pieczarkami

Wegetariańska ostra zupa z papryką, kiszoną kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 5110

Pikantna, kwaśna, pyszna!

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • ok, 1,5 l wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki asafetidy lub kozieradki
  • 1/2 łyżeczki płatków czosnku lub 1 świeży ząbek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki harrisy
  • woda z kiszenia papryki lub kapusty do zakwaszenia
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu warzywny bulion. Papryki kroimy w paski, cebulę w pióra i smażymy na maśle klarowanym wraz z pozostałymi przyprawami. Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je z zupy. Por i ewentualne liście selera odkładamy, a marchew, pietruszkę i seler rozgniatamy widelcem i dodajemy do zupy wraz z kiszoną kapustą, pokrojonymi w plastry pieczarkami i usmażoną z cebulą papryką. Doprawiamy solą i wodą z kiszenia papryki lub kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 listopada 2017 To jest na prawdę "dobra zmiana" ;)
Super wygląda i mnie to smakuje :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń