Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariański obiad

Wegetariański obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 282 Ocena: 3477

Dodano:

Odsłon: 526

Danie jest lekkie, smaczne i pożywne. Porcją, która jest na zdjęciu, można się spokojnie najeść do syta. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • 1 miseczka sosu paprykowo-pieczarkowego
  • 200 g kaszy jaglanej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa poddusić na oleju, a następnie wystudzić. Soczewicę można krótko namoczyć (około 1/2 godziny) , a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Połączyć z warzywami z patelni, mąką z ciecierzycy, pokrojoną natką i przyprawami. Mąka z ciecierzycy ma właściwości sklejające, więc bez trudu można formować pulpety. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście sporych pulpetów. Piec je w piekarniku na papierze do pieczenia przez 25- 30 minut w 190-200 st. C.
    Gdy pulpety się pieką, ugotować kaszę jaglaną. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.
    Ciepłą kaszę nakładać na talerze, dodać sos paprykowo-pieczarkowy ( mój przepis wcześniejszy), a na wierzch upieczone pulpety. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń