Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to sprawdzony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.Wymaga jednak użycia PRAWDZIWYCH węgierek(nie tych węgierkopodobnych śliczności)Świetny do dań mięsnych ,jako dodatek do przystawek lub zajadania same.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 152
Składniki
Śliwki myjemy,zalewamy na chwilę gorącą wodą,żeby zmyć nalot ,przecinamy na połowę,pestki wyrzucamy.
Przygotowujemy zalewę: -5szkl.wody -1szkl.cukru -10 gożdzików -1 łyżeczka cynamonu. Wszystko razem zagotować i dodać 1 szklankę 10% octu.
Gorącą zalewą zalać śliwki na DWIE doby. Po tym czasie zalewę zlać i wylać do zlewu(nie będzie już potrzebna-co śliwki miały naciągnąć to naciągnęły) Śliwki zasypać 1 kilogramem cukru tym razem na 3 doby.Przynajmniej raz dziennie przemieszać. Po tym czasie układać śliwki w słoikach i zalać powstałym syropem.Pasteryzować 10 minut.
Ja używam je jako dodatek do bigosu,podlewam duszone mięso(zarówno wołowinę jak i wieprzowe)co dodaje daniu super smaku.Świetne są też do serów a same smakują wybornie.Polecam ten przepis z całego serca.Przepraszam,że nie dodałam zdjęcia-postaram się to zrobić jak najszybciej. SMACZNEGO!!!