Do góry

Desery Przepis na:

Weselna dama

Weselna dama

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5714

Dodano: 13.01.2016

Odsłon: 56524

Przepis na to ciasto znalazłam na "Słodkiej stronie". W oryginalnym przepisie jest masa budyniowa, ja zamieniłam ją na krem pomarańczowy z serka mascarpone, którym przełożony jest biszkopt z makiem. Ciasto zawiera również alkohol, jak przystało na "Dame weselną". Polecam.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki suchego maku
  • cukier waniliowy 16g
  • Krem pomarańczowy: 3 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • Dodatkowo ok.100g herbatników, wódka do nasączenia
  • Polewa: 100g białej czekolady
  • 30ml. śmietanki 30%
  • 1łyżka wódki
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na końcu wsypać mak i też dokładnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy 25 x 25cm.
    Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok.30 minut do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu, przekroić biszkopt na dwie części.

  2. Z dwóch pomarańczy zetrzeć skórkę, a z trzech wycisnąć sok.
    Do soku dodać wodę, cukier, olejek pomarańczowy i startą skórkę . Całość zagotować.
    W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego soku. Energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i powstanie kisiel.
    Kisiel przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia.

  3. Serek mascarpone przełożyć do miski i utrzeć z kisielem pomarańczowym /dodawać po troszku, aby nie powstały grudki/ i utrzeć na puszysty krem.

  4. Na dolną część biszkoptu wyłożyć 3/4 kremu pomarańczowego, przykryć drugą częścią i położyć resztę kremu. Wyrównać.
    Każdy z herbatników zanurzyć na sekundę w wódce i ułożyć na wierzchniej warstwie kremu.

  5. Śmietankę zagrzać /nie gotować/ , dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie dodać wódkę , wymieszać i równomiernie rozprowadzić polewę na herbatnikach.
    Od razu posypać wiórkami kokosowymi.

  6. Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma niepowtarzalny smak .Idealnie pasuje do kawusi jak i dobrej herbatki.
    Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 stycznia 2016 super ciacho upiekę na dzień babci,ale bez alkoholu:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 stycznia 2016 Bardzo smaczny przepis i ta masa już czuję że bardzo smakowita :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 13 stycznia 2016 Nazwa ciasta to "strzał w dziesiątkę"taki piegusek bardzo by mi smakował,wygląda WYSTRZAŁOWO :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 stycznia 2016 Cudowne połączenie! Biszkoptowy piegusek z pysznym kremem - mniam! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń