Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna baba drożdżowa z odwróconą kruszonką cynamonową

Wielkanocna baba drożdżowa z odwróconą kruszonką cynamonową

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 292

Dodano:

Odsłon: 17940

PUSZYSTA BABKA,IDEALNA NA STÓŁ WIELKANOCNY

Składniki

  • -0.5 KG.MĄKI PSZENNEJ
  • -3 SZKL. MLEKA
  • -1/4 KOSTKI ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • -0.5 SZKL.CUKRU
  • -1 OP.CUKRU WANILIOWEGO
  • -1/2 KOSTKI MASŁA LUB MARARYNY
  • KRUSZONKA:
  • - 1/4 SZKL.CUKRU
  • -1/4 KOSTKI MASŁA LUB MARGARYNY
  • -1 SZKL.MĄKI PSZENNEJ
  • - 2 OP.CUKRU WANILIOWEGO
  • -1 ŁYŻECZKA CYNAMONU
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ZACZYN:

    - MLEKO PODGRZEWAMY RAZEM Z MASŁEM -ODSTAWIAMY.
    -KRUSZYMY DROŻDŻE,WSYPUJEMY CUKRY I MĄKĘ
    -WYRABIAMY ( JA MIKSOWAŁAM )


    - CIASTO OD RAZU PRZELEWAMY DO FORMY NA BABKĘ
    (CIASTO MA BYĆ DOSYĆ LEJĄCE)
    -JA UŻYŁAM FORMY SILIKONOWEJ

  2. KRUSZONKA:

    - WSZYSTKIE SKŁADNIKI DŁOŃMI UCIERAMY RAZEM
    -DODAJEMY CYNAMON O ODSTAWIAMY

  3. BABKĘ W FORMIE SMARUJEMY MLEKIEM
    POSYPUJEMY OBFICIE KRUSZONKĄ


    PIEC ROZGRZEWAMY DO 160 C ( TERMOOBIEG)
    I PIECZEMY OK 40 MIN.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Halkos 26 marca 2018 Ludzie większy zakalec jeszcze życiu mi nie wyszedł. Nie wiem po co ludzie wystawiają takie głupie przepisy. Pozdrawiam serdecznie autora. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń