Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna Babka Pomarańczowa

Wielkanocna Babka Pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 3541

Łatwa w przygotowaniu i pyszna!

Składniki

  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • olejek pomarańczowy
  • kandyzowana skórka pomarańczy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę.

  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając wbijać po jajku, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, otartą skórkę pomarańczową, olejek pomarańczowy.

  3. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto.

  4. Piec 1 godzinę w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza.

  5. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, udekorować lukrem (ja kupiłem gotowy kolorowy niebieski i żółty lukier, który efektownie wygląda) i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń