Do góry

Desery Przepis na:

Wiewiór

Wiewiór

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1185

Dodano: 01.05.2010

Odsłon: 6473

Wiewióra z jabłkami i orzechami. Najlepsze jesienią, ale sprawdza się każdą porą roku.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki.

  2. Jajka ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto.

  3. Nadal mieszając (mikserem) stopniowo i bardzo powolutku, cienkim strumykiem wlewać olej.

  4. Gdy ciasto będzie już gładkie dodać posiekane orzechy i jabłka i wymieszać dokładnie łyżką.

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec około 30 min. (w prodiżu 45-50 minut). Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

  6. Przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 02 maja 2010 też dodałam do ulubionych,mniam! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grymaski5 01 maja 2010 Łatwe,szybkie, smaczne, I o to chodzi:) Do ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń