Do góry

Dania główne Przepis na:

wigilijne pierogi z kutią...

wigilijne pierogi z kutią...

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 15833

Dodano:

Odsłon: 314

pierogi nadziewane kutią wyszły bardzo smaczne . Są dość słodkie i świetnie smakują z kwaśną śmietaną. W tym roku będzie u nas taka nowość na wigilijnym stole. Życzę wszystkim radosnych i smacznych świąt!!!

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 2/3szklanki ciepłej wody
  • łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • nadzienie: kutia
  • garść rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • dodatkowo: kwaśna śmietana
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka.

  2. Wyrabiane aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką.

  3. Kutię przekładamy do miski dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.

  4. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2 minut.

  5. Podajemy z kwaśną śmietaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 28 grudnia 2018 Pięknie wyglądają,nigdy takich nie jadłam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 22 grudnia 2018 Genialny pomysł. Jestem pod wielkim wrażeniem

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń