Do góry

Napoje Przepis na:

wino jabłkowe

wino jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 8301

winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. drożdże zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 3 dni. owoce myjemy . Jabłko przecinamy na cztery i usuwamy gniazdo nasienne. Jabłka przeciskamy przez sokowirówkę. miazgę pozostałą z owoców zalewamy 500ml przegotowanej i ostudzonej wody , odstawiamy miazgę na 5/6 godzin i przeciskamy przez płócienny woreczek . Oba soki mieszamy . Następnie gotujemy syrop z 1,5 litra wody i 60 dag cukru . przestudzony syrop mieszamy z matką drożdżową i sokiem . wlewamy do gąsiorka i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną . odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 dni po tym czasie sok nam ładnie zfermentuje i zlewamy winko przez płócienną ściereczkę . płuczemy gąsiorek i wlewamy wino z powrotem . odstawiamy na 60 dni. po 60 dniach wino zlewamy do butelek .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 12 sierpnia 2010 u mnie w gąsiorku stoi 30 litrów wina jabłkowego od 2 lat :( nie mam czasu zlać :(
jedna uwaga - wino jabłkowe szybko traci aromat jabłkowy więc trzeba w miarę szybko pić po zrobieniu :)
PYCHA POLECAM i POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń