Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z ryżu

Wino z ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 5892

Dodano:

Odsłon: 3855

Wino z ryżu należy do win białych

Składniki

  • 2 kg ryżu
  • 2 i 1/2 kg. cukru
  • 8 i 1/2 litra wody
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 500 g, rodzynek
  • 5 g, pożywki
  • drożdże winne Tokay
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Należy przygotować dymion o pojemności 15 litrów i fermentkę.

    5 litrów wody przegotować, rozpuścić w niej 1 kilo cukru oraz kwasek cytrynowy i przestudzić.
    Ryż wielokrotnie przepłukać zimną wodą. Rodzynki również dokładnie i kilka razy wypłukać .
    Do dymiona wsypać ryż i rodzynki. Zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Pożywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do dymiona. Na końcu dodajemy drożdże winne.
    Dymion zatykamy szczelnie i umieszczamy rurkę fermentacyjną.
    Po upływie tygodnia dolewamy resztę cukru rozpuszczonego w wodzie, w ilości z przepisu, czyli 3,5 litra wody i 1 i 1/2 kg. cukru.
    Dymion umieścić w ciepłym miejscu i codziennie energicznie nim potrząsać. Odstawiamy na 6 tygodni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń