Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiosenny saganek

Wiosenny saganek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Wiosenny saganek"

Składniki

  • 40 dag mięsa z indyka
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1/3 kalafiora
  • 1/3 selera
  • 1 cały por
  • 4-5 małych pomidorków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 żółtko
  • po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i oczyść z błonek. Włóż do garnka i zalej taką ilością zimnej wody, by przykryła mięso. Zagotuj. Gdy powstaną szumowiny, wyjmij mięso, opłucz pod bieżącą wodą i ponownie zalej podobną ilością zimnej wody. Dodaj pieprz, ziele, listki i szczyptę soli. Gotuj.

  2. Warzywa (bez pomidorów i papryki) oczyść, obierz i pokrój na małe kawałki. Dołóż do mięsa razem z gałązkami zieleniny i dolej 1 szklankę zimnej wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa. Pomidorki i paprykę oczyść, pokrój, dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 5 minut.

  3. Wyjmij mięso, warzywa, pieprz, ziele i listki laurowe. Wlej do filiżanki porcję rosołu. Gdy przestygnie, wbij żółtko i wymieszaj. Wlej do reszty rosołu. Mięso pokrój na małe kawałki, przyprawy wyrzuć. Do miseczek nakładaj po porcji mięsa i warzyw. Zalej rosołem i podawaj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń