Do góry

Desery Przepis na:

Wisienka bez pieczenia

Wisienka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 3122

Szybkie i wspaniałe ciasto bez pieczenia z kremem kokosowym i dżemem wiśniowym. Prawdziwa poezja smaku. Polecam:)

Składniki

  • 0,5 opakowania herbatników kakaowych (duża paczka)
  • 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • kawa do nasączania
  • słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (użyłam z Biedronki)
  • Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 25 dag masła
  • kakao do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy krem:
    Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy na płaski talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kokosów. Dobrze miksujemy.

    Herbatniki układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu kokosowego. Wygładzamy a następnie układamy zamoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wykładamy pozostały dżem a na wierchu smarujemy kremem. Wyrównujemy i posypujemy kakao. Chowamy na 2-3 godzinki do lodówki. Po tym czasie można już kroić, ale ciasto najsmaczniejsze jest po nocy w lodówce. Smacznego :)

    Użyłam blachy o wym. 25/25 cm. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń