Do góry

Desery Przepis na:

Wiśnie w placku z nektarynkami

Wiśnie w placku z nektarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Wiśnie w placku z nektarynkami"

Składniki

  • 4 nektarynki
  • 250 g białej czekolady
  • 250 g margaryny
  • 350 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zwykłego cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g mielonego tłustego twarogu
  • 500 g czereśni
  • 75 g cukru żelującego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nektarynki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Połówki owoców pokrój. Czekoladę posiekaj i stop z margaryną w gorącej kąpieli wodnej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mielonymi migdałami. Dosyp 150 g cukru białego i cały brązowy.

  2. Jajka ubij ze szczyptą soli i jednym cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodaj masło z czekoladą i sypkie . Wymieszaj.

  3. Prostokątną blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto i rozłóż na nim nektarynki. Piecz je 40 minut w temperaturze 175°C. Ciasto wyjmij i dobrze wystudź.

  4. Mascarpone połącz z twarogiem, resztą białego cukru i cukrem waniliowym. Krem rozsmaruj na placku. Wstaw do lodówki.

  5. Czereśnie wydryluj i pokrój. Wrzuć je do garnka i posyp cukrem żelującym. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając 4 minuty. Wystudź. Masę z owoców wyłóż na krem serowy. Całość schłódź. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 2,70 zł Kalorie: porcja 340 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń