Do góry

Desery Przepis na:

Włoski Panettone

Włoski Panettone

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 7096

Panettone (włoska babka drożdżowa) to ciasto, które pokochałam od pierwszego kęsa. Jego wyjątkowy smak sprawia, że może być ukoronowaniem polskiego stołu świątecznego. ;)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy. :) Na początek należy skruszyć drożdże do miski, a następnie dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i mąki. Mieszkamy dokładnie składniki zaczynu. Odstawiamy miskę z zaczynem w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia.

  2. Międzyczasie przygotowujemy formę na naszą babkę. Powinna to być duża forma o kształcie komina i pojemności ok. 2,25 litra. Smarujemy ją tłuszczem po czym wracamy do dalszego przygotowywania Panettonu. Przesiewamy mąkę do miski z zaczynem drożdżowym, wsypujemy sól, cukier i rodzynki (jeżeli ktoś lubi bakalie). Na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajka i miękkie masło (100g).

  3. Ciasto wyrabiamy w misce dopóki nie będzie elastyczne. Kiedy nasza babka nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy ją na dalsze leżakowanie w ciepłym miejscu, aby pięknie wyrosła (zajmie to ok. godzinę). Wierzch miski przykrywamy filią.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch ciasta polewamy stopionym masłem aby pięknie się zarumienił i błyszczał po upieczeniu. Pieczemy ok. 30 minut. Aby nasza babka nie była przypalona z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.

  5. Po upieczeniu wyjmujemy Panettone z piekarnika, przykrywamy lnianą ściereczką i studzimy. Możemy go ozdobić cukrem pudrem, lukrem albo czekoladą. Mimo, że Pannetone należy do ciast czasochłonnych (jak każde drożdżowe) to efekt smakowy jest wart czekania. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 20 grudnia 2012 Włoski jest przepyszny, a moja wersja dość dobrze oddaje ten oryginalny smak. Polecam. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 09 grudnia 2012 smak którego się nie zapomina, jeśli tak smakuje jak włoska panettone to daje 5, kiedyś spróbuje zrobić , do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 09 grudnia 2012 Jadłam panettone kupną,ale upieczoną w domu jeszcze nie:)do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń