Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawne babeczki z szynkową sałatką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Mąkę pszenną (np. krupczatkę) przesiej ze szczyptą soli oraz cukru. Dodaj posiekane zimne masło oraz 2-4 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
Ziemniak obierz, przekrój na pół. Oczyść marchewki oraz pietruszkę. Warzywa wrzuć do garnka z osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Ostudź i pokrój w kosteczkę. Posiekaj obraną cebulę. Wymieszaj z warzywami.
Dodaj osączony groszek, pokrojone w kostkę korniszony i szynkę. Wymieszaj sałatkę z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zimnym ciastem wylep foremki do babeczek. Piecz w temp. 180 st. na złoty kolor (10-15 min). Ostudź, napełnij sałatką.Źródło: Świat kobiety