Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas barszczu białego

Zakwas barszczu białego

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 2669

Nie ma jak własny barszcz biały, 1000 - krotnie lepszy smak od sklepowego.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
  • czosnek 4 ząbki
  • chleb razowy ze skórką 1 kromka
  • 1 litr wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zakwas na barszcz biały w bardzo prosty sposób można przyrządzić samemu.
    Składniki należy dobrze odmierzyć i oczyścić. Z kromki chleba razowego należy odciąć skórkę, gdyż tylko ją będziemy używać.
    Wszystkie składniki wkładamy do słoja, kamionki lub innego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Po ok 3-4 dniach zakwas będzie gotowy i można przelać go do butelki.
    Odstawić w chłodne miejsce na tydzień. I gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń