Do góry

Śniadania Przepis na:

zakwas do chleba

zakwas do chleba

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7452

Dodano:

Odsłon: 31725

nie taki diabeł straszny.... ;)

Składniki

  • mąka żytnia (może być też żytnia pełnoziarnista)
  • ok 1 litra wody
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do litrowego słoika wsypujemy 2-3 kopiaste łyżki mąki żytniej i tyle letniej wody żeby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne 5 dni "karmimy" zakwas tak samo jak pierwszego dnia, czyli mąka i woda. Gdy zakwas będzie gotowy to zużywamy go zostawiając jednak ok 2 łyżek jako bazę pod następny zakwas. Pozostawioną część zakwasu karmimy od początku jednak teraz możemy go zużyć już po 2-3 dniach. Gdy nie będziemy potrzebować na razie zakwasu można go przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem należy go wyciągnąć wcześniej z lodówki i nakarmić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pola55 11 maja 2017 Przydałby się jeszcze link do przepisu na chleb na tym zakwasie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 15 marca 2013 Babciuaneczko codziennie dodajesz 2 kopiaste łyżki mąki, wody tyle żeby miało wspomnianą wyżej konsystencję i mieszasz wszystko razem i tak codziennie przez 5 dni :))) Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 15 marca 2013 Co to znaczy "karmić zakwas"?. Ja rozumiem, że należy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z wodą. Czy dobrze myślę?. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 15 marca 2013 Jeszcze nie robiłam chlebka na zakwasie,był w planach,więc chyba trzeba nadrobić zaległości:))5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 marca 2013 Przepis na wagę złota , na razie do schowka , ale na święta mam zamiar upiec chleb na tym zakwasie , serdeczne pozdrowionka :))) 5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 14 marca 2013 ja od dłuższego czasu nie piekłam chleba na zakwasie tylko na drożdżach i tak mi się zatęskniło :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 14 marca 2013 ja się muszę przełamać, bo wiesz, że ze mnie "drożdżowa" dziewczyna? :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 14 marca 2013 najlepszy to jest ten "zapach", ale chlebek zupełnie inaczej smakuje na zakwasie niż na drożdżach :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 14 marca 2013 Ten zakwas pamiętam i kojarzy mi się z moją babcią!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń