Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowany zakwas starcza na kilka chlebów. Zakwas może posłużyć jako bezglutenowy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 682
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 45
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 682
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 45
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Składniki
1 dzień - Rano do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsypać 100 g mąki, dodać 100 g wody gazowanej, sok z cytryny i cukier. Wymieszać wyparzoną, drewnianą łyżką, a słoik przykryć bawełniana ściereczką. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce. Wieczorem wyparzoną drewnianą łyżką zamieszać zakwas i odstawić.
2 dzień - Rano dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
3 dzień - Dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
4 dzień - Zakwas jest gotowy – porowaty, kwaskowo pachnący i gotowy do użycia.
Nie wykorzystany zakwas przełożyć do mniejszego wyparzonego słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Przez około miesiąc będzie zdatny do spożycia. W celu kolejnego użycia wyjąć go z lodówki, a gdy ociepli się, przelać do litrowego, wyparzonego słoika. Dodać 100 g wody gazowanej i 100 g mąki – i po kilku-kilkunastu godzinach będzie gotowy nowy zakwas. Smacznego.