Do góry

Dodatki Przepis na:

zakwas żytni

zakwas żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 353

Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej wartościowa dla zdrowia, ale można także zrobić zakwas z mąki żytniej jasnej typu 720.

Składniki

  • mąka żytnia razowa typ 2000 250 g
  • woda letnia 250 ml
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień 1

    Godzina np 8 rano

    -Szklane naczynie Najlepiej litrowy słoik uprzednio umyty i wyparzony.
    -100 g mąki żytniej
    -100 ml wody letniej, ale nie gorącej temp ok. 37-40 stopni
    - mieszadło drewniana łyżka itp, ale nie metal
    -lniana ściereczka, ręcznik kuchenny

    Mieszamy wszystko razem, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 12 godzin.

    Godzina 20;00

    Mieszamy dokładnie zakwas drewnianą łyżką itp, przykrywamy i znów odstawiamy na 12 godzin.

  2. Dzień 2

    Godzina 8;00

    Dokarmiamy nasz zakwas. Dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, dokładnie mieszając. Tym razem zostawiamy nasz zakwas na 24 h. Czyli do rana.


  3. Dzień 3

    Godzina 8;00

    Powinna zacząć się fermentacja naszego zakwasu, poznać można po specyficznym chlebowo - kwaskowym zapachu.
    Karmimy 50 g mąki żytniej i 50 ml wody letniej. Dokładnie mieszamy, ale nie energicznie.
    Odstawiamy na 12 godzin

    Godzina 20;00

    Zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 12 godzin.

  4. Dzień 4

    Godzina 8;00
    Zakwas dokarmiamy, bierzemy 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, mieszamy dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin.

    Godzina 20;00

    Nasz zakwas powinien już być gotowy. Mieszamy ostrożnie zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.

  5. Dzień 5

    Godzina 8;00

    Możemy zacząć nasz pierwszy wypiek.



  6. Jak zrobić nowy zaczyn na następny chleb.

    Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce.

    Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce, a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia.

    Zakwas w lodówce może sobie czekać kilka dni. Ja sprawdzam świeżość po kwaskowym zapachu.






Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 02 czerwca już czuję zapach chleba na takim zakwasie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń