Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekana brukselka z warzywami pod posypką z bułki tartej

Zapiekana brukselka z warzywami pod posypką z bułki tartej

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3319

Dodano:

Odsłon: 236

Brukselka z marchewką, czosnkiem, cebulą, porem i żurawiną zapiekana pod bułką tartą z masłem na pikantnie. Pyszna przekąska lub dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • brukselka /oczyszczona/ 40 dag
  • marchew 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • żurawina suszona 3 łyżki
  • por /biała część/ 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • posypka:
  • bułka tarta 4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 0,25 łyżeczki
  • tłuszcz do formy
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszoną żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy by napęczniałą.
    Oczyszczoną brukselkę gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie i odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojony por i startą na tarce jarzynowej marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy do czasu aż marchew będzie miękka i zdejmujemy z ognia. Ugotowaną i odsączoną brukselkę mieszamy z podsmażoną marchewką z dodatkami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

  2. Przygotowujemy posypkę: na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa roztapiamy masło. W miseczce mieszamy bułkę tartą z obiema paprykami, szczyptą soli i dodajemy płynne masło. Posypkę wykładamy na wierzch warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń