Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla odmiany przepis nie tylko na tradycyjne dania naszej pięknej Polski.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości. Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążamy miąższ. Tak przygotowane łódki wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika ( 150C). Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy wydrążony miąższ bakłażana. Po ok. 5 min. wlewamy pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem aż wszystko zacznie się lekko rozpadać. Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na koniec wlewamy śmietanę i trzymamy na niewielkim ogniu aż wszystko zgęstnieje. Tak przygotowany farsz przekładamy do łódek bakłażana, na wierzch układamy po 2 plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180C. Możemy podać z ulubioną sałatką bądź sztuką ulubionego mięska.