Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane warzywa

Przepis dnia 2011-08-24
Zapiekane warzywa

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1634

Dodano: 17.05.2011

Odsłon: 46197

Warzywna zapiekanka, idealna na wiosenny obad.

Składniki

  • mały brokuł i kalafior
  • 2 marchewki
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • kukurydza, puszka
  • 100 g masła
  • 5-6 łyżek mąki
  • 200 ml mleka
  • niecałe pół szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuła i kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki, marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Warzywa ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.

  3. Groszek ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić.

  4. Sos: masło roztopić na patelni, dodać mąkę i podsmażyć. Zalać letnim mlekiem i bulionem. Wymieszać i gotować około 15 minut. Do sosu dodać utarty ser, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

  5. Ugotowane warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać odsączoną kukurydze, groszek i polać sosem. Zapiekać około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

  6. Przepis zaczerpnięty z Tele Tygodnia trochę zmodyfikowany prze mnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 19 maja 2011 Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 19 maja 2011 Samo zdrowie, pyszne danie dla wszystkich.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetta73 19 maja 2011 warzywka pyszne.....ja gotuje je na parze,ale takie czy takie,zawsze sa super,pozdrawiam:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 18 maja 2011 Uwielbiam! Lekkie, pożywne i smaczne.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

badusia 18 maja 2011 Ja często polewam sosem: w mleku rozpuścić serki topione, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą.
ilość mleka i serków - "na oko". Czasem posypuję żółtym serem pod koniec zapiekania. Ten sos wykorzystuję do różnych zapiekanek m.in. z ryb i drobiu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń