Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka cebulowa z hiszpańskimi oliwkami

Zapiekanka cebulowa z hiszpańskimi oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 4778

Proste w przygotowaniu. Pyszne :)

Składniki

  • mrożone kruche ciasto, opakowanie
  • hiszpańskie oliwki odmiany Gordal, 150 g
  • śmietana, 200 ml
  • jajka, 3 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • utarty ser, 80 g
  • hiszpańska oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • sól i pieprz, szczypta
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy, aż uzyska złoty kolor.

  2. Przekrój oliwki na pół. W misce zmieszaj ze sobą: posiekane oliwki, cebulę, starty ser, ubite jajka, śmietanę. Nadzienie dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na wysmarowanej blaszce. Zalej ciasto zmieszanymi wcześniej składnikami.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C aż się zarumieni (około 30 minut).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń