Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka chłopska

Zapiekanka chłopska

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 5329

Proponuję dziś bardzo prostą i bardzo pyszną zapiekankę, na którą składają się nieskomplikowane składniki, a dające maksimum smaku. Serdecznie polecam i smacznego :-)

Składniki

  • ok. 8 ziemniaków
  • 2 buraki
  • 4 kiełbasy
  • 2 cebule
  • kawałek żółtego sera
  • smalec, oliwa
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • można jeszcze dodać kilka plastrów boczku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, obieramy i myjemy, podobnie buraki i cebulę.

  2. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na smalcu.

  3. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki.

  4. Pokrojoną cebulkę dodajemy do smażącej się kiełbasy, i jeszcze chwilę smażymy, potem odkładamy na bok.

  5. Ziemniaki kroimy w plasterki, buraki w cieńsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, układamy plastry ziemniaka, solimy i pieprzymy.

  6. Na warstwę ziemniaków układamy plastry buraka.

  7. Na warstwę buraków układamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką, sypiemy sproszkowaną słodką papryką i polewamy oliwą. Na to kładziemy znów plastry ziemniaka, na to plastry buraka, pozostałą podsmażoną kiełbasę z cebulką, znów sypiemy papryką i na to ostatnią warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy.

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

  8. Na wierzch,czyli na przyprawione plastry ziemniaka, ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Sypiemy papryką, polewamy oliwą.

    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem lub bez.

    Można piec bez pokrywki.

    Jeżeli pieczemy z przykryciem, to warto po 50 minutach zdjąć pokrywę, by ser się ładnie dopiekł.

  9. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń