Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa

Przepis dnia 2015-04-30
Zapiekanka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4563

Dodano:

Odsłon: 36791

Gołąbki nie zawsze muszą być zawijane jak te tradycyjne. Ta wersja jest równie smaczna, ale wymaga mniej czasu i mniej pracy.

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Ryż 3 torebki
  • Cebula 1 szt.
  • Grzyby suszone 4 szt.
  • Kapusta 1 mała główka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion 0,5 l
  • Pieprz czarny mielony
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Tymianek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.

  3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.

  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.

  5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Po upieczeniu, zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub grzybowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 30 kwietnia 2015 Ha, zabieram. Znowu ułatwienie w ulubionej potrawie, a smak bajecznie taki sam. :) Odpowiedzi: 1 ▼

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 28 kwietnia 2015 Polecam ciemne liście z młodej kapusty, do tego sosik pomidorowy tzw aksamitny, ze śmietaną, pysznie i efektowne. Pozdrowienia.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 27 kwietnia 2015 Mnie taka zapiekanka na pewno będzie smakować,bo mam zamiar ją zrobić w najbliższym czasie -))) Odpowiedzi: 3 ▼

38 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń