Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka kalafiorowa

Przepis dnia 2019-01-19
Zapiekanka kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5820

Dodano:

Odsłon: 524

Z ziemniakami i pieczarkami w śmietanie z jajami

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Generalnie można użyć ulubionych warzyw, podstawą jest wybranie wypełniacza- ziemniaków, warzywa przewodniego- kalafior i smacznego sosu.

    Obrałam ziemniaki, pokroiłam w plastry, marchew w grubsze plastry i ugotowałam je w osolonej wodzie.
    Brokuły i kalafior gotowałam w osolonej wodzie 5 minut i zostawiłam w wodzie jeszcze 10 minut.
    Pieczarki starłam na tarce, najpierw usmażyłam cebulę potem dodałam starte pieczarki i miałam jeszcze cukinię. Usmażyłam całość, aż woda odparowała, dodałam serek topiony odrobinę wody i rozpuściłam go- utworzy sos serowy. Sos pieczarkowy doprawiłam solą i pieprzem.

    Zrobiłam sos do zalania warzyw. Wymieszałam jaja ze śmietaną i połową sera. Dodałam pieprz, sól, gałkę, zioła prowansalskie i czosnek.

  2. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwę ziemniaków i kalafiorów.
    Warstwę polałam sosem śmietanowo jajecznym.

  3. Ułożyłam kolejna warstwę ziemniaków, kalafiora i marchwi.

  4. Wyłozyłam na nią sos pieczarkowy z cukinią.

  5. Na wierzchu ułożyłam ostatnie warzywa.

  6. Polałam jeszcze raz sosem śmietanowo jajecznym i posypałam żółtym serem.

    Całość zapiekałam w 175 stopniach przez godzinę. Najpierw zapiekankę przykryłam papierem do pieczenia, żeby ser się nie spalił, na 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam papier.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń