Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka Macedońska

Zapiekanka Macedońska

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 10427

Smaczna zapiekanka dla koneserów papryki.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, pozbyć się pestek. Cebulę pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z ryżem, pomidorami, cebulą, pietruszką, bulionem, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Pozbawione gniazd nasiennych papryki, umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki.

  2. Piekarnik nagrzać do 200-220 C. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć połową papryk, na nich ułożyć przygotowaną wcześniej masę, przykryć pozostałymi paprykami, polać stopionym masłem, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.

  3. Śmietanę dokładnie wymieszać z przecierem pomidorowym, szczyptą cukru, polać zapiekankę i zapiekać jeszcze około 30 minut. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 13 lipca 2014 przepis brzmi ciekawie:-), muszę przyznać, że nigdy nie robiłam zapiekanki z ryżem w takiej postaci:-), jedynie na słodko z jabłkami i na pewno spróbuję przygotować wg Twojej receptury:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń