Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2017
Sycąca zapiekanka meksykańska z brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Najpierw przygotuj sos pomidorowy. Posiekaną cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli, krojone pomidory z puszki i podduś na średnim ogniu około 10 minut. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw.
Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj go w misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę 15-20 minut.