Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka orkiszowa ze szpinakiem i sosem beszamelowym

Zapiekanka orkiszowa ze szpinakiem i sosem beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 4112

Dodano:

Odsłon: 451

Pyszny i zdrowy makaron orkiszowy zapiekany ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Łatwo, zdrowo i smacznie!

Składniki

  • Makaron orkiszowy 350g
  • Szpinak 400g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Oiwa z oliwek
  • Masło 60g
  • Mąka orkiszowa 4 łyżki
  • Mleko roślinne 500ml
  • Kozi ser - kilka plastrów
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zapraszam na FB: https://www.facebook.com/theobrobkaskrawaniem/
    Subskrybuj kanał: https://www.youtube.com/channel/UC6vOWmqgvvtIAikuoDeqm-A
    Ten przepis: https://www.youtube.com/watch?v=4zHlfxcJqKg

  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (można odrobnię krócej - dojdzie podczas zapiekania).

  3. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wyciskamy czosnek i lekko go rumienimy. Dodajemy szpinak. Lekko przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odcedzamy.

  4. W rondelku topimy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę orkiszową i mieszamy. Dolewamy powoli mleko i cały czas intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.

  5. Do głębokiego naczynia przekładamy makaron. Szpinak warto przed włożeniem do naczynia lekko przesiekać. Dodajemy go do makaronu i mieszamy. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy przez 25 minut w 180C. Wyciągamy dodajemy na wierzch ser i zapiekamy przez dalsze 5 minut.

  6. Życzę smacznego i zachęcam do zobaczenia krótkiego filmu w którym pokazuję jak przygotować taką pyszną i zdrową zapiekankę.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń