Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka "Misz - masz"

Zapiekanka Misz - masz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 247

"MISZ - MASZ" to zapiekanka zrobiona z tego co było w kuchni w momencie robienia tej zapiekanki. Wyszła bardzo smaczna oraz pożywna. Można również zrobić bez mięsa jeśli ktoś nie lubi. Życzę smacznego :)

Składniki

  • filet z kurczaka 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • szparagi 200 g
  • ser feta 100 g
  • śmietana 18% 200g
  • jaja 3 szt.
  • PRZYPRAWY : pieprz, papryka ostra, sól, czosnek suszony, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka - gyros
  • CIASTO:
  • mąka 200g
  • masło 75g
  • 1 żółtko
  • woda 4 łyżki
  • sól (szczypta)
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Filet dokładnie oczyscić, pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawa gyros (najlepiej odstawić na chwilę, aby kurczak się zamarynował, można również go przygotować dzień wcześniej). Następnie smażymy kurczaka na tłuszczu.

  2. CIASTO:

    Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy masło, wszystko razem siekamy nożem, dodajemy żółtko ( białko po oddzieleniu będzie można dodać do zalewy), szczyptę soli oraz wodę i wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówkina ok. 30 min., po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód tortownicy (lub zwykłą blachę). Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 min.

  3. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy ( rozgniatamy na descse do krojenia i siekamy). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, czosnek i odrobinę solimy, wszystko razem szklimy.

    Marchew ścieramy na dużych okach.

    Paprykę kroimy w cienkie paseczki.

    Szparagi oczyszczamy i odłamujemy twarde końce, kroimy wzdłuż na pół.

    Ser feta kroimy w kostkę.

  4. Śmietany i jaja łączymy ze sobą trzepaczką i dodajemy wszystkie przyprawy ( tyle, aby były mocno wyczuwalne).


    Na zapieczone ciasto układamy warstwami wszystkie składniki:
    kurczak
    cebula
    marchew
    szparagi
    papryka
    ser feta


    Wszystko zalewamy przygotowaną zalewą, można postukać blachą, żeby zalewa dostała się we wszystkie wolne miejsca.

    Gotową zapiekanke wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 50 min.

    Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Można posypać szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 kwietnia Takie dania lubię: dużo składników to i dużo smaków-pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 kwietnia Takie czyszczenie lodówki jest czasem lepsze niż nie jedno wykwintne danie :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń