Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowo-mięsno-warzywna

Zapiekanka ryżowo-mięsno-warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 182

Przepyszna zapiekanka, bardzo sycąca i łatwa w wykonaniu. Nadaje się na każdą okazję, można ją przygotować dużo wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika.

Składniki

  • mięso z uda kurczaka 500 g
  • ryż 300 g
  • warzywa na patelnię (ulubiona mieszanka) 500 g
  • zółty ser, kostka 200 g
  • por duży 1 szt.
  • majonez, słoik 410 g
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wstawiamy wodę na ryż, a następnie gotujemy go 5 minut krócej niż zaleca producent.
    Mięso z uda kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy je przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem.

  2. Tak przygotowane mięso, obsmażamy krótko na patelni z dodatkiem odrobiny oleju.

  3. Zdejmujemy mięso z patelni i wykładamy na nią warzywa. Smażymy nieco krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Chodzi o to, aby warzywa nie rozpadały się potem w zapiekance.

  4. Białą część pora kroimy w talarki, dodajemy do niego żółty ser, starty na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
    W ten sposób mamy przygotowane wszystkie składniki zapiekanki.

  5. Na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy ryż.

  6. Na ryżu układamy połowę z przygotowanej ilości pora z serem i majonezem.

  7. Następnie wykładamy przesmażone kawałki mięsa z kurczaka.

  8. Mięso przykrywamy warzywami.

  9. Całość pokrywamy pozostałą ilością pora z serem i majonezem, jako ostatni składnik zapiekanki.

  10. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez około 45 minut.

  11. Smakuje wybornie, życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń