Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka - trzy warstwy

Zapiekanka - trzy warstwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7174

Dodano:

Odsłon: 36032

potwierdzenie znanej tezy, że to co najlepsze zwykle tuczy:( ... ale co tam :)

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych i stłuczonych ziemniaków (zimnych)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól, majeranek, gałka muszkatołowa,kminek,pieprz lub papryka ostra
  • 2 szkl. grzybow leśnych ( w kostkę)
  • 1 cebula ( w kostkę)
  • 2 łyżki masła
  • 70 dag mięsa mielonego (można dać dowolne byleby miało troszkę tłuszczu)
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki , 1 jajo, śmietanę oraz przyprawy wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć nią spód formy do zapiekania uprzednio wysmarowaną olejem.

  2. Grzyby oraz cebulę usmażyć na rumiano na maśle - doprawić solą i wyłożyć na ziemniaki.

  3. Mieso mielone, namoczony i odciśnięty chleb, 1 jajo, chrzan , czosnek ( drobno posiekany) doprawić i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na grzyby.

  4. Zapiekankę pieczemy 45-60 minut w temp.180 st. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fiolcie 18 czerwca 2011 witam wlasnie zrobilam Twoj przepis ,smakowalo pozdrawiam..dodalam jeszcze do grzybkow jak smazylam troche kawaleczkow kolorowej papryki.....Viola

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 marca 2011 piekłam bez przykrycia, a co do surowych ziemniaków to cienka warstwa na spodzie - też sie powinna upiec

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 marca 2011 Uwielbiam takie zapiekane smaki :) Czy zapiekałaś pod przykryciem ? Jak myślisz, czy śmiało mogę użyć surowych i pokrojonych w plasterki ziemniaków ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 21 marca 2011 Dla takiego jedzonka, mogę zrobić kilka dodatkowych brzuszków:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 20 marca 2011 Zapachniało świątecznie i to bardzo. Nie robiłem jeszcze takiej zapiekanki wygląda smakowicie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 19 marca 2011 Niech tuczy, ale jest dobre,raz się żyje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń