Do góry

Przekąski Przepis na:

zapiekanka warzywna z mozzarellą

zapiekanka warzywna z mozzarellą

Autor: SylvieQ

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 29

Dodano: 16.05.2010

Odsłon: 3430

banalne, zdrowe, sycące i pyszne.

Składniki

  • bakłażan, 1-2 szt.
  • duża cukinia lub dwie małe
  • pomidory, 3-4 szt.
  • ser mozzarella (light), 1 kulka
  • bazylia (świeża lub suszona), duuużo, ile kto lubi
  • opcjonalnie: szynka (kilka plastrów), ser żółty (tarty)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry, niezbyt grube, mniej niż 0,5 cm; grillować lub smażyć na oliwie, lekko soląc przy okazji. Tak przygotowanym bakłażanem wyłożyć dno i boki żaroodpornego naczynia. Jeśli zostaną plasterki, wykorzystamy je później :)

  2. Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć.

  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki - pokroić w kostkę.

  4. Mozzarellę (jako że uwielbiam dietę South Beach, używam sera light) pokroić w kostkę. Zmieszać z pomidorami i podsmażoną cukinią. Dodać bazylię (używam jej sporo), sól i pieprz do smaku. Wymieszać delikatnie, a następnie wyłożyć na podpieczonego bakłażana.

  5. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażana, szynką, można posypać startym żółtym serem (u mnie szynka jest drobiowa, chuda, a ser półtłusty - polecam "Hit z Ryk").

  6. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

  7. Zapiekankę podawać na ciepło, najlepiej posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń