Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z sosem serowo-śmietanowym

Zapiekanka warzywna z sosem serowo-śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 2556

Dodano:

Odsłon: 425

Zapiekanka na koniec lata i początek jesieni: jeszcze z letnimi pomidorami, cukinią i papryką i już z jesienną brukselką z sosem śmietanowo-serowym.

Składniki

  • cukinia 2 szt
  • pomidor 2 szt duże
  • cebula 1 szt duża
  • papryka czerwona 1 szt
  • ser żółty 5 dag
  • brukselka 30 dag
  • tłuszcz do formy
  • sos:
  • śmietana 18% 1 szklanka
  • ser żółty 15 dag
  • keczup 2 łyżki kopiaste
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, gotujemy w osolonej wodzie al dente, odsączamy i odstawiamy. Cukinie obieramy /jeśli są młode i mają delikatne skórki możemy nie obierać/, kroimy w plastry, lekko solimy, odstawiamy na 30 min a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem z powstałego soku.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego spodzie układamy 2/3 plastrów cukinii.
    Cebulę obieramy, kroimy, przelewamy wrzątkiem na sicie i odsączamy.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem obieramy, kroimy w plastry lub kostkę i wraz z połową cebuli układamy na cukinii. Oprószamy solą. Na wierzchu układamy odsączoną brukselkę.

  2. Na brukselce układamy pokrojoną w kostkę paprykę i resztę cebuli.

  3. Śmietanę mieszamy z keczupem, drobno startym żółtym serem i doprawiamy do smaku. Sos przekładamy na zapiekankę.

  4. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii i posypujemy startym żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń