Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wielowarzywna (pyyyyszna)

Zapiekanka wielowarzywna (pyyyyszna)

Autor: Julie

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 89

Dodano: 01.06.2010

Odsłon: 22331

Łatwa do upichcenia zapiekanka, która kusi dobrodziejstwem warzyw i brązowego makaronu. Dla wielbicieli jarzyn i czosnku.

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty ( kształt dowolny), 250g
  • brokuł, 1 spory
  • Papryka roquito ( lub zwykła czerwona), 2 duże
  • biała cebula, 1 duża
  • świeży szpinak, 250 g
  • Bacon lub boczek wędzony, ok. 8-10 dużych plastrów
  • czosnek, 4-6 dużych ząbków
  • Kwaśna śmietana (creme fraiche), 2 małe kubeczki
  • Niesolone masło, 3 lyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • Odrobina mąki do zagęszczęnia sosu
  • Ser mozarella, 3 kulki
  • Inny rodzaj sera np. gouda, 3 duże plastry
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy nasz makaron al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie bądź na parze na półtwardo (żeby nie stracił koloru).

  2. Bacon kroimy w kosteczkę, tak samo jak cebulę. Przesmażamy aż lekko się zarumieni po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Nadal smażymy pilnując, aby papryka nie zrobiła sie papkowata bądź nie zeszła z niej skórka ( chcemy, aby zostało w naszych warzywach jak najwięcej witamin). Zdejmujemy z ognia. Mieszamy nasz makaron razem z przesmażonym baconem z cebulką i papryką w naczyniu w którym będziemy zapiekać.

  3. Czosnek siekamy drobniutko i przesmażamy minutkę na maśle po czym dodajemy nasz świeży szpiank i wszystko razem smażymy 2 min ( liście w całości wrzucać na patelnię po kilku sekundach z góry liści zrobi się ich garstka). Do szpinaku z czosnkiem dodajemy 2 kubki naszej kwaśnej śmietany i mieszamy. Posypujemy delikatnie mąką i szybko, a zarazem delikatnie mieszamy by nie zrobiły się nam grudki. Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań ( ja nie używałam żadnych innych przypraw do mojej zapiekanki).

  4. Nasz szpinakowy sos wlewamy do makaronu już uprzednio wymieszanego z baconem i papryką i wszystko razem mieszamy. Na koniec na makaronie układamy nasze różyczki brokuła i pokrojoną w dowolny sposób mozarelle i goudę.

  5. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia serów pilnując by nam się brokuł nie przypalał z wierzchu w temp. 180 C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 20 czerwca 2012 Wygląda smakowicie a widziałam dzisiaj piękne brokuły w Lidl więc chyba ją przegotuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 01 czerwca 2010 Zapowiada się super, na pewno zrobię bo kocham bekon, brokuły i ser, zwłaszcza połączone :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń