Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ciasta francuskiego

Przepis dnia 2016-11-23
Zapiekanka z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 9877

Ja ciasto francuskie kupuje gotowe, obecne w sklepach dostępne jest w całkiem dobrej jakości.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 papryki: czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Jak mięso lekko się ze złoci dodać pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i na końcu cukinię (jak jest młoda można jej nie obierać ze skórki). Jak warzywa zmiękną a część sosu odparuje dodajemy ulubione zioła - ja dodaje mieszankę ziół prowansalskich.

  2. Przygotowane mięso przekładam do naczynek do zapiekania, można zapiec także w jednym większym np. w formie do tarty. Na mięso równomiernie nakładam starty ser. Z ciasta wycinam prostokąty troszkę większe niż wierzch naczynek. Nakładam prostokąty z ciasta na mięso. Z reszty ciasta wycinam wąskie paski, którymi obklejam brzegi naczynek i za pomocą widelca sklejam je z nałożonym już ciastem, co również bardzo ładnie wygląda. Jeśli zostaje jeszcze ciasta można zwinąć z nich różyczki i umieścić na wierzchu zapiekanki. Ciasto należy lekko po nakłuwać widelcem i posmarować wodą.

  3. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy je około 30 minut, aż ciasto się ze złoci.

  4. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń